Wat iedereen zich afvraagt over lavendel

Wat iedereen zich afvraagt over lavendel

Lavendel is de meest voorkomende mediterrane plant in de tuin. Ze zijn eerst grijzig en worden steeds groener, totdat ze prachtig violetblauw bloeien in juni en juli. Wil jij binnenkort lavendel kopen? Lees dan eerst dit artikel zodat je voorbereid aan de slag kunt gaan.

Is lavendel nog wel in de mode?

Ja, zeker! Lavendel is al jaren populair en dat heeft een aantal redenen. Ten eerste is de geur erg lekker en intens, wat vlinders, bijen en hommels ook vinden. Ook wordt de geur van lavendel, ook wel lavendelolie veel gebruikt voor parfum, zeep en eau de cologne. Daarnaast kan lavendel ook de winter door en komt het mooi uit in rotstuinen. borders of als haagje. Lavendel komt uit het Middellandse Zeegebied en de grote velden zijn dan ook gewoon te bekijken in de omgeving van de ‘parfumplaatsen’ in Frankrijk. 

Is lavendel gezond? 

Lavendel is zeker gezond en kent vele positieve eigenschappen. Lavendel staat vooral bekend om zijn kalmerende en rustgevend werking en is een ideaal product om de dag mee af te sluiten. Bij stress, angst of onrust kan lavendel ook ondersteuning bieden. Alle vitamines en mineralen die het bevat geven je immuunsysteem een echte boost en geven verlichting bij spijsverteringsproblemen. Lavendel wordt in de wetenschap Lavandula Angustifolia genoemd, wat ook wel smalbladige lavendel betekent. Dit houdt in dat hoe meer het in de zon staat, hoe intensiever de kleur wordt. Je zou de bloemen dus kunnen drogen als je het zelf zou willen gebruiken in bijvoorbeeld geurzakjes. 

Kan ik lavendel planten en snoeien?

Als je lavendel in de tuin wilt planten, dan is het allereerst belangrijk om een goede plek uit te kiezen. Het is goed om te weten dat lavendel van luchtige, kalkhoudende grond houdt op een plekje in de zon. Een groot voordeel is dat lavendel best goed tegen droogte kan. Je kunt lavendel het hele jaar door planten, maar het beste is om dit te doen tussen maart en juni. In die periode warmt de grond op waardoor de plant sneller settelt. Je kunt lavendel prima snoeien, maar doe dit wel ongeveer twee keer per jaar. Zo het blijft het mooi in vorm en kun je er voor een langere tijd van genieten. De eerste keer snoei je in april, vóór de lavendel gaat bloeien. Wanneer de lavendel verder is uitgebloeid is het tijd voor de tweede snoeibeurt.

Reacties zijn gesloten.