Mis niets van de natuur met onze tips!

Mis niets van de natuur met onze tips!

Een dagje op de Veluwe is niet alleen heerlijk om een frisse neus te halen, ook is er genoeg te zien. Je kunt natuurlijk een bezoekje brengen aan een van de vele musea, maar als natuurliefhebber zijn de fiets- en wandelroutes door het mooie landschap veel interessanter. En met een beetje geluk spot je ook nog vogels of wild. Vergeet vooral niet om je digitale camera in te pakken, want met onze tips wordt het zeker een stuk eenvoudiger om mooie dieren in het wild te spotten.

Rustig, kalm, stil

Ook al ben je behoorlijk enthousiast als je een aantal herten, zwijntje of mooie vogels ziet, verhef je stem niet en maakt geen onverwachte bewegingen. Trek ook geen kleding aan met hele felle kleuren of kledingstukken die lawaai maken bij elke stap. Hier schrik je de dieren alleen maar mee af en is je kans om nog andere dieren in het wild te spotten op dat moment eigenlijk zo goed als verkeken. Als de herten bijvoorbeeld gaan vluchten, zal de rest van de dieren dit ook zien als een noodsignaal. Kies daarnaast het goede moment uit om de dieren te bekijken. Je hebt de meeste kans om deze vlak na zonsopkomst tegen te komen, of laat in de middag wanneer de zon weer zakt. Dit zijn namelijk de momenten waarop de dieren op zoek gaan naar hun maaltijd.

Bekijk alles beter door een lens  

Je zal niet heel dichtbij de dieren kunnen komen, neem daarom het liefst een verrekijker mee om alles beter te bekijken. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo heb je de traditionele verrekijker, maar er zijn ook nachtkijkers, varianten met een warmtebeeldcamera en spotting scopes. Met deze tools kan je vanaf een verre afstand de natuur beter bekijken. Het is mogelijk om een standaard aan te schaffen voor deze verrekijkers, zodat jij je handen vrij kunt houden. Een verrekijker kopen kan heel eenvoudig online.

Aandacht voor alle natuur

Tijdens je fietstocht of wandeling door de natuur zal je wellicht vaak voor je uitkijken. Maar neem ook de tijd om de rest van de omgeving in je op te nemen, zodat je niets mist. Ook aan de zijkant van de paden en in de velden zijn er genoeg prachtige planten en insecten te zien. Neem bijvoorbeeld een bekerloep mee. Zo kan je op een zeer vriendelijke manier de kleine beestjes beter bekijken en daarna weer vrijlaten in de natuur.

Reacties zijn gesloten.