Het zuidwesten van Ierland: The Wild Atlantic Way
Adembenemende panorama’s, Caribische zandstranden en ruige kliffen – dit is het barre zuidwesten van Ierland, waar af en toe ook een bui valt. Het is de meeste mooie manier voor een roadtrip Ierland!
De beste manier om het zuidwesten van Ierland te verkennen vanuit Cork langs de Wild Atlantic Way is met een huurauto. “Je bent niet van suiker gemaakt!” Deze uitdrukking, die vaak wordt gebruikt in Duitstalige landen, zou in Ierland zijn uitgevonden. Maar dat is hij niet. De Ieren kennen niet eens een gezegde dat zoiets betekent als “Een paar regendruppels zullen je geen kwaad doen.” Ook al regent het behoorlijk veel in Ierland. Hier moet je mentaal op voorbereid zijn. Daarom is het eiland zo mooi weelderig groen. Dat betekent: genoeg voer voor de vele schapen en koeien. En dat wordt gevolgd door verse melk, romige boter en tonnen heerlijke cheddarkaas.
Bevredigt je verlangen: de langste kustroute ter wereld
Ierland wekt bij veel mensen een diep verlangen op: naar weidsheid, naar originaliteit, naar de krachten van de natuur en rauwe schoonheid, naar saamhorigheid, comfort en vriendelijkheid. Een roadtrip langs de Wild Atlantic Way biedt dit allemaal. Het strekt zich uit over meer dan 2500 kilometer langs de westkust van Ierland en is daarmee de langste gedefinieerde kustroute ter wereld. U kunt het beste Cork, de op één na grootste stad van Ierland, kiezen als startpunt voor uw roadtrip door de zuidwestelijke punt van het eiland. Dat brengt me weer bij de regen. Maar ik wil hem niet uitschelden. Ik wil het verdedigen tegen iedereen die boos wordt zodra het begint te dribbelen. Omdat de regen in Ierland niet alleen zorgt voor de karakteristieke groene landschappen, maakt het land het toonbeeld van gezelligheid. De pubs – elk een eigen universum. De cafés, de een nog charmanter dan de ander. De mensen – altijd een vriendelijk woord op hun lippen. Het weer is het belangrijkste gespreksonderwerp in Ierland. “Wat een regenachtige dag!” is hoe de lokale bevolking elkaar begroet op slechte dagen. En “Wat mooi!” Ze knikken naar elkaar als de zon schijnt.
Waar de Atlantische Oceaan zich van zijn ruwe kant laat zien
U zult merken dat de Atlantische Oceaan zich graag van zijn ruige kant laat zien op bijvoorbeeld Sheep’s Head, een schiereiland ten zuidwesten van Cork dat door de meeste toeristen nauwelijks wordt opgemerkt en dat u vanuit Cork via de stad Bantry in ruim twee uur kunt bereiken . Steile rotswanden, ruige landschappen, magnifieke uitzichten – dat is wat je hier normaal gesproken kunt verwachten. Maar op sommige dagen gooit het weer roet in het eten. Het hele land lijkt te verdrinken in de mist. De regen klopt heel zachtjes op de ruit van je auto, even later giet het ineens als katten en honden. Maar aangezien je niet “gemaakt van suiker” bent, kun je het beste een stukje wandelen langs een van de talrijke, goed gemarkeerde paden. De planten lijken zich te hebben aangepast aan het barre klimaat. De gele en paarse bloemen zijn laag en hebben dikke, stevige bladeren. Hier op de Atlantische Oceaan waait de wind ongecontroleerd naar hen.
Opwarmen in een heel bijzonder café
De perfecte plek om op te warmen op weg naar het puntje van het schiereiland is het Heron Gallery Café & Gardens nabij het dorp Ahakista. Het is een kunstgalerie en een coffeeshop in één. De kunstenares Annabel Langrish exposeert keramiek, stoffering, foto’s en prullaria in haar knusse toevluchtsoord. Een kopje zwarte thee met melk, een zelfgemaakte scone met clotted cream en jam, en je hart wordt weer warm.
Uiteindelijk bereik je het einde van Sheep’s Head, het meest westelijke puntje van het schiereiland. De mist is hier nog ondoordringbaarder. Dat de Atlantische Oceaan overal om je heen raast, is alleen te horen aan het geluid van de oceaan. Eenzaam en verlaten wacht een café op alle dapperen die vandaag zo ver hebben durven gaan. “Ik ben hier elke dag, zeven dagen per week”, zegt de vriendelijke serveerster. En voeg er verontschuldigend aan toe: “Tot een paar dagen geleden hadden we nog prachtig weer.”
Veel zon en de meest zuidelijke pint van Ierland
Prachtig weer. Dit is ook in Ierland. En van de ene op de andere dag. Als je geen ruzie hebt met de regen, word je al snel verwend met een extra portie zon. Kan zijn. Skibbereen naar Crookhaven is een geweldige route als de zon schijnt. Daar doet een idyllische zandbaai met turkoois water meer denken aan Caribische wateren dan aan de Atlantische Oceaan.
Overigens kunt u de meest zuidelijke pint van Ierland, een glas bier van een halve liter tot de rand gevuld, drinken in O’Sullivan’s pub, vlak bij de kleine haven, voordat u over het adembenemende zandstrand van Barleycove naar het meest zuidwestelijke punt van Ierland gaat.
Veelbelovend: Mizen Head & Three Castle Head
De voormalige vuurtoren en de uitkijkplatforms op Mizen Head zijn echte bezoekersmagneten. Geen wonder: de uitzichten zijn spectaculair. Weelderige weiden, ruige rotsen – en de Atlantische Oceaan strekt zich uit tot aan de horizon. Tip: Verken zeker het iets minder bezochte Three Castle Head. Dit zijn de drie torens van Dunlough Castle, een kasteel gebouwd in 1207. Om van deze insidertip te genieten, moet je ongeveer een half uur lopen. Dat alleen al houdt het aantal bezoekers in toom in vergelijking met Mizen Head.
Het pad leidt over een steile schapenweide en een rotsachtige heuvel op – en plotseling kom je op adem. De ruïnes, het meer, het uitzicht op de zee – is dat een filmset? Nee dat is het niet. Ook dat is Ierland. Op de terugweg is er een café op een toplocatie met uitzicht over de baai en natuurlijk thee en scones.
De meeste dorpen en steden in Zuid-Ierland hebben felgekleurde huizen en zelfs de kleinste hebben een postkantoor en een apotheek. Net als het stadje Schull en het vissersplaatsje Baltimore, die beide een stop waard zijn. Het voelt alsof elk tweede gebouw een pub of een theesalon is. Er zijn ook kunstgalerijen, kringloopwinkels en ambachtswinkels waar u schapenwollen sokken en keramische kommen kunt kopen.
Clonakilty: een typisch Ierse stad
Mijn favoriete plek in Zuid-Ierland is Clonakilty. Misschien is het het hotel van de familie O’Donovan, dat al zes generaties in de familie is en een pub op de begane grond heeft. Krakende houten trappen, historische portretten van familieleden, een lounge die eruitziet als een typisch Ierse huiskamer. “Dit is je sleutel, morgen is het ontbijt vanaf zeven uur en als je dronken wilt worden, ga dan naar de pub naast de deur” – Groet in het Iers.