Denk op de Veluwe eens niet aan je gehoor

Denk op de Veluwe eens niet aan je gehoor

Als je last van je gehoor hebt wordt je daar in het dagelijkse leven veelvuldig mee geconfronteerd. Een goed idee kan dan zijn een om even een dagje uit te waaien op de Veluwe. De natuurlijke rust die daar heerst zal ook de zorgen om je gehoor naar de achtergrond te drukken. In dit artikel leggen we namelijk de invloed van achtergrondgeluiden op je gehoor uit.

Achtergrondgeluiden

Een belangrijk fysiologisch effect van gehoorverlies is dat de gehoorzenuwvezels vooral worden afgeleid door achtergrondgeluiden. Dit heeft gevolgen voor onderzoeken en klinische gehoortesten. De meeste audiologische tests, of het nu gaat om laboratoriumonderzoek of het onderzoeken van het gehoor van een patiënt, vinden plaats in een rustige omgeving, maar het testen van lawaaierige, meer realistische achtergronden is noodzakelijk om echt te begrijpen hoe het oor geluid verwerkt. Dit kan ook van invloed zijn op het ontwerp van hoortoestellen en ondersteunende technologieën.

Daarom ook is een algemeen gehoorapparaat niet voldoende. De meeste gehoorapparaten versterken alleen het geluid en sturen dat de gehoorgang in. Ongefilterd en dus inclusief alle achtergrondgeluiden. Er wordt dan geen aanpassing gemaakt voor de verschillende vormen van gehoorverlies.

De gehoorapparaten moeten werken als filters

De achtergrondgeluiden zijn voor de persoon met gehoorverlies niet alleen onbelangrijk, hij wil het gesprek blijven volgen, ze zijn ook nog eens lastig.

Bij het aanpassen van een gehoorapparaat moet ook de audicien rekening houden met de achtergrondgeluiden. Het is daarvoor niet nodig met de patiënt naar een fabriek te gaan, even de deur van de praktijk uit en op straat blijven staan kan al voldoende zijn. Ook een gesprek met een aantal personen, bijvoorbeeld patiënten in de wachtkamer, kan helpen.
Dan weet ook de patiënt het verschil tussen de standen van zijn apparaat en hoe het zal werken bij hem thuis.

Kies voorzichtig een audicien

Daarom is het als patiënt belangrijk voorzichtig een keuze te maken tussen de verschillende audiciens in je omgeving. Daarbij gaat het niet alleen om de kosten, maar eerder om de effectiviteit van het onderzoek van je gehoor en van je gehoorapparaat. Kijk niet te veel naar de kosten van een gehoorapparaat, luister beter naar je audicien en probeer al bij het aanpassen duidelijk te krijgen hoe het apparaat werkt.

Reacties zijn gesloten.